Denník Pravda: Špičková medovina je ako päťputňové tokajské

26.09.2009
Špičková medovina je ako päťputňové tokajské

Najlepší výrobcovia medoviny na svete sú Slováci. Z francúzskeho Montpellieru, kde sa uskutočnil svetový kongres včelárov Apimondia, si priniesli 9 medailí, z toho tri zlaté. V ojedinelej svetovej degustácii medovín zaostali za Slovenskom aj známi výrobcovia z Česka či Poľska. „Medovina, víno z medu, prežíva v Európe aj na Slovensku renesanciu,“ tvrdí Pavol Kudláč, včelár a medovinár z Trstína.

 

Mýtmi opradený nápoj je opäť v kurze a v reštauráciách dobre vychladenú medovinu ponúkajú ako aperitív alebo rozlúčkový nápoj k dezertom. Kudláč spolu so svojimi rovesníkmi Radoslavom Opalkom a Martinou Štibranou si pred dvoma rokmi založili firmu Včelco a dali sa na profesionálnu výrobu medoviny.

 

V prestarnutej včelárskej pospolitosti tvorí trstínska trojica včelárov svetlú výnimku – trojlístok tridsiatnikov včelári od svojich trinástich rokov. Predstavujú novú včelársku medovinársku nádej Slovenska. Na Apimondii v konkurencii 200 vystavovateľov zažiarila predovšetkým slovenská Včelovina a Bohemiana. Obe medoviny odmenili zlatými medailami a nadšená porota hovorila o medovom tokajskom víne. „Nebolo to prirovnanie pritiahnuté za vlasy, pretože vyzretá medovina obsahuje 130 gramov zvyškového cukru, teda toľko ako päťputňové tokajské víno,“ popisuje víťaznú medovinu Včelovinu Pavol Kudláč. Bohemiana, ktorá je vyrobená podľa staročeského receptu, je zasa porovnateľná s trojputňovým tokajom, v ktorom sa nachádza 100 gramov zvyškového cukru. No kým tokajské je produkt supersladkých hroznových cibébok napadnutých ušľachtilou plesňou botrytis cinerea, tak medové víno vytvorili včely. Do čistého prírodného kvetového medu majstri medovinári pridali vodu s ušľachtilými vínnymi kvasinkami a v antikorových nádobách alebo dubových sudoch sa začal proces premeny medového „muštu“ na víno. Fľaška dobrej medoviny stojí okolo 8 až 10 eur, teda toľko ako kvalitné prívlastkové víno. Má zlatožltú až koňakovú farbu, vo vôni je cítiť lipu, medový plást a bylinky. Zloženie receptúry výrobcovia taja. Medovinu odporúčajú podávať k jesennej štrúdli alebo k syrom s modrou plesňou na povrchu.
© Jozef Sedlák, Pravda, 26.9.2009




naspäť na prehľad noviniek