Časopis Včelár - Špičková medovina patrí na sviatočný stôl

01.12.2009
Medovina zo Slovenska na Apimondii zabodovala

Medovina zo Slovenska na Apimondii 2009 zabodovala. Takto hodnotí tento úspech s odstupom času Radoslav Opalek, spolu s Martinou Štibranou a Pavlom Kudláčom, zakladateľ firmy Včelco, ktorá získala spolu tri ocenenia za svoje medoviny: "Majstrovstvo medovinárov je postavené a podporené kvalitným včelárskym zázemím. Slovenský med, základná surovina na výrobu medoviny, patrí k špičke i v medzinárodnom meradle."
Medovina má na našom území dlhodobú tradíciu. Odpradávna patrila medzi najobľúbenejšie nápoje našich predkov. Zdá sa, že po určitom čase zažíva niečo ako znovuobjavenie. "V minulosti sa neprávom vytratila do úzadia, pretože ju prevalcovali lacnejšie a dostupnejšie nápoje," hovorí Radoslav Opalek a dodáva: "V histórii, ale aj dnes je medovina nápoj, ktorý je cenovo postavený trochu vyššie. Nepoznám drahšiu surovinu na výrobu alkoholického nápoja, ako je med."

Medaily zo sveta
V nie každom odvetví sa môže Slovensko pochváliť takýmto úspechom. Dve zlaté za med. Ostatné ocenenia sme dosiahli s tradičným slovenským vyrobkom našich včelárov – medovinou, kde sme s 9 medailami jednoznačne dominovali nad všetkými ostatnými zúčastnenými krajinami. Zdá sa, že slovenská medovina sa stáva pojmom. "Tak ako sú vo svete známe škótska whisky alebo francúzske víno, môže byť známa slovenská medovina. Samozrejme, takéto postavenie nezískava jedným úspechom, ba ani viacerými úspechmi," upozorňuje R. Opalek. Montpellier však nebol prvou úspešnou výstavou slovenských včelárov a medovinárov. Slovenská medovina získala ocenenia aj na predchádzajúcich dvoch ročníkoch Svetovej výstavy medov a medoviny Apimondia, a to v roku 2005 v írskom Dubline a v roku 2007 v austrálskom Melbourne. Dokazuje to, že ani tohtoročné ocenenia nie sú náhodné, ale sú dôkazom svetovej úrovne slovenských výrobcov tohoto tradičného nápoja. "Čím viac kvalitných medovín bude na trhu, tým lepšie pre prospech medovinárstva a ponímania medoviny ako samostatného nápojového odvetvia," tvrdí úspešný Radoslav Opalek. 

Spojili ich včely
"Máme spoločne "odvčelárených" viac ako 50 rokov," hovorí Pavol Kudláč, "samozrejme, ak spočítame roky za každého z nás jednotlivo," dodáva s úsmevom. Začínali pod vedením p. učiteľa Kumančíka na Základnej škole v Trstíne pri Trnave. Už ako školáci vyhrávali republikové včelárske súťaže. Je zaujímavé, že tradícia včelárstva a kvasenia medu je tu písomne zaznamenaná od čias Juraja Fándlyho, ktorý pôsobil na fare v Naháči susediacom s Trstínom. Tu na južnom úpätí Malých Karpát včelária aj zakladatelia firmy Včelco. Viac ako 100 včelstiev v moderných nizkonadstavkových úľoch umiestnených v jabloňovom sade im dáva priestor na produkciu kvalitného druhového medu. "To však zďaleka nestačí pre našu výrobu medoviny," vysvetľuje Pavol Kudláč. "Spolupracujeme so včelármi zo širšieho okolia a máme partnerov aj vo viacerých vzdialenejších kútoch našej republiky. Dôležitá je pre nás predovšetkýcm prvotriedna kvalita, používame len kvetové slovenské medy. Zaznamenali sme už aj rozpačité reakcie včelárov, ktorí pri prvom kontakte s nami a informáciou, že ich najlepší med použijeme na výrobu medoviny, boli prekvapení, niektorí až zhrození," spomína, "ale myslím, že dnes je už o niečo ľahšie presvedčiť ich, že bez ich špičkového medu nemôžeme docieliť špičkovú medovinu." 

Výroba medoviny
"Spočiatku bola pre nás výroba medoviny iba zaujímavým koníčkom," spomína R. Opalek. "Postupne, s pribúdajúcimi skúsenosťami a úspešnými demižónikmi (ktoré sa veľmi rýchlo vypili), nás čaro medoviny priťahovalo čoraz viac." Včelco vyrába tri druhy medoviny a sortiment rozširovať zatiaľ nechce. Njznámejšou značkou, ktorá je zároveň najdlhšie na trhu, je Včelovina. Za menej ako tri roky od uvedenia na trh bola táto medovina okrem čerstvého zlatého primátu z Montpellier ocenená dvoma prestížnymi medailami v USA (striebro z International mead competition Denver 2008 a bronz z Indy Wine Contest Indianapolis 2009) a dvoma prestížnymi českými oceneniami Zlatá Salima Brno 2008 a Zlatý Klas České Budějovice 2008. Svojimi aktivitami chce Včelco spolu s ďalšími výrobcami medoviny v rámci medzinárodných medovinárskych štruktúr prispieť k budovaniu pozície medoviny na nápojom trhu a vytvoriť priestorn na širšie využitie medoviny v gastronómii. Zakladatelia firmy Včelco pokladajú za dôležité informovať verejnosť o tom, že popri skvelej príletitosti vychutnať si medovinu v zimných mesiacoch a na vianočných trhoch, výborne chutí aj v kombinácii s rôznymi jedlami, druhmi syra, dezertov alebo sa pije ako aperitív. V máloktorej reštaurácii dnes nájdete medovinu ako bežnú súčasť nápojového listka, a keď sa tento nápoj objaví na nápojovom lístku, tak zatiaľ skôr ako zaujímavosť. Medovinári z firmy Včelco nenechávahjú nič na náhodu a na konci ich snaženia je prvotriedny produkt prinášajúci radosť, zdravie a pohodu.
© Včelár, 12/2009
 




naspäť na prehľad noviniek